top of page
  • Writer's pictureBiolandTeam

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ- ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)- ΔΙΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ

Updated: Dec 8, 2023


Tην 1η Δεκεμβρίου 2023 η εταιρεία μας Bioland Energy Group διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα για τα θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με έμφαση στις δυνατότητες ανάπτυξης Αγρο-φωβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο. Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην Κύπρο σε ότι αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, παρά τις σχετικές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας.


Ποιά είναι τα οφέλη των Αγρο-φωτοβολταϊκών

Τα Αγρό – Φωτοβολταϊκά συστήματα διαπιστώθηκε ότι μπορούν να παγιδεύουν την υγρασία που απελευθερώνεται από τις καλλιέργειες, μειώνοντας έτσι τη χρήση νερού.

Η υγρασία στον αέρα ψύχει τα φωτοβολταϊκά πάνελ, γεγονός που βοηθά τα πάνελ να έχουν καλύτερη απόδοση. Η υγρασία του εδάφους εξοικονομεί νερό, γεγονός που μειώνει το άγχος της ξηρασίας των φυτών.


Τα Αγρό – Φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειες από χαλαζοπτώσεις, παγετό ακόμα και από υψηλές θερμοκρασίες αφού συμβάλλουν στην διαμόρφωση ιδανικού μικροκλίματος για τις καλλιέργειες.


Με λίγα λόγια, τα Αγρό – Φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την απόδοση των γεωργικών καλλιεργειών, να μειώνουν την κατανάλωση νερού, να μειώνουν το κόστος κατανάλωσης καυσίμων για την άρδευση, να μειώνουν το κόστος συντήρησης και όλα αυτά παράγοντας πράσινη ενέργεια.


Όπως ανέφερε στη διάρκεια της παρουσίασής του ο Licensing Director της Bioland Energy, Γιώργος Βαρνάβα, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αγρο-φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί ιδανικό τρόπο για επίτευξη των πράσινων στόχων που έχει θέσει η Κύπρος.


Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα αγρο-φωτοβολταϊκά, αποτελούν μια πολύ υποσχόμενη λύση, η οποία συνδυάζει τη διπλή χρήση γεωργικής γης με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Τα δε οφέλη στη γεωργία είναι πολλαπλά, όπως διαπιστώνεται και από την εφαρμογή τους σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων, έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν την απόδοση των γεωργικών καλλιεργειών, να μειώνουν το κόστος κατανάλωσης καυσίμων και την κατανάλωση νερού για την άρδευση, ενώ παρέχουν προστασία από τις κακές καιρικές συνθήκες (π.χ. χαλάζι και παγετώνα ), παράγοντας παράλληλα πράσινη ενέργεια.


Θερμές ευχαριστίες στους: Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, οι Προέδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Γεωργίας και Ενέργειας, Γιαννάκης Γαβριήλ και Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, επικεφαλής και στελέχη των αγροτικών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών των ενδιαφερόμενων υπουργείων, όπου έδωσαν έμπρακτα το παρών τους.


Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την παρουσίαση.


Παρουσίαση Aγροφωτοβολατικα 1122023 (1)
.pdf
Download PDF • 7.93MB





bottom of page